
Πολυπαραμετρική Μαγνητική
Τομογραφία Προστάτη
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη συχνότερη αιτία καρκίνου στον ενήλικο ανδρικό πληθυσμό. Η έγκαιρη διάγνωσή του είναι ο βασικότερος τρόπος για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία του.
Η νεα Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία του προστάτη που διαθέτει το εργαστήριο μας (ΜP-MRI: MultiParametric MRI) είναι η πλέον απαραίτητη συμπληρωματική εξέταση μαζι με τον αιματολογικό έλεγχο του PSA και την ουρολογική εκτίμηση, για τη διάγνωση του
καρκίνου του προστάτη σε περίπτωση υποψίας και πριν ακόμα την διορθική βιοψία.
Η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία βοηθά στον εντοπισμό και στην χαρτογράφηση του καρκίνου του προστάτη και ιδανικό θα ήταν να προηγείται της βιοψίας του προστάτη με σκοπό να αυξήσει ακόμη περισσότερο την ακρίβεια λήψης των ιστολογικών δειγμάτων ιδιαίτερα όταν η καρκινική εστία είναι μικρή και δεν μπορεί να ψηλαφηθεί ή όταν βρίσκεται στην πρόσθια-κοιλιακή επιφάνεια του προστάτη.
Στις οδηγίες της Βρετανικής Ουρολογικής Εταιρείας η πολυπαραμετρική μαγνητική ομογραφία πρέπει να προηγείται κάθε βιοψίας προστάτη.
Με το νέο πρότυπο PI-RADS Version 2 υπολογίζουμε το απεκονιστικό score του προστάτη το οποίο και θα βοηθήσει τον ουρολόγο στην επιλογή της καλύτερης θεραπείας και follow up του ασθενή.

- ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ
- Εντοπίζονται ύποπτες περιοχές που ενδεχομένως να υποκρύπτουν αρχόμενη καρκινογέννηση.
- Οι διορθικές βιοψίες μετά την μαγνητική τομογραφία είναι στοχευμένες στην περιοχή του όγκου και με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.
- Η αντιμετώπισγ των ασθενών σχεδιάζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια, επεδή απεικονίζεται λεπτομερώς η έκταση της νόσου.
- Βοηθάει στο follow up και στην μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών.
Τι είναι η βαθμονόμηση PI-RADS Version 2 και που χρησιμεύει:
ΤοPI-RADS (Prostate Imaging Reporting and Data System) είναι μια βαθμοωόμηση των απεικονιστικών ευρημάτων της Μαγνητικής Τομογραφίας του προστάτη με βάση ένα διεθνές πρότυπο που έχει καθιερώσει και ορίσει το αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας ACR και πλέον χρησιμοποιείται η αναβαθμισμένη έκδοση VERSION 2.
Σκοπός του PI-RADS είναι να δημιουργήσει ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας και μεταφοράς πληροφοριών από τον Ακτινοδιαγνώστη προς τον συνάδελφο Ουρολόγο ώστε να αποφασίσει την κατάλληλη θεραπεία και παρακολούθηση του ασθενή.
Το PI-RADS αξιολογεί τις πολλαπλές παραμέτρους της εξειδικευμέμης Μαγνητικής Τομογραφίας του Προστάτη και ορίζει βαθμολογία επικινδυνότητας των ύποπτων περιοχών εντός του προστατικού αδένα σε μια κλίμακα από 1 εως το 5.
Οι καλοήθεις εστίες αντιστοιχούν σε βαθμό 1 και 2, οι μερικώς ύποπτες εστίες στο 3, ενώ οι επικίνδυνες εστίες για κακοήθεια στο 4 και 5. Έτσι, αναλόγως την βαθμολογία PI-RADS ο Ουρολόγος σας θα στοχεύσει την βιοψία στις πιο επικίνδυνες περιοχές ή θα προγραμματίσει την ανάλογη θεραπεία.

- ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
- Ο 1ος σε συχνότητα ανιχνεύσιμος καρκίνος στούς άντρες.
- Ο 2ος πιο συχνός καρκίνος σε απώλειες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
- Αναμενόμενα νέα κρούσματα ετησίως στην Αμερική 165.000 περίπου.
- Περίπου 1 στους 9 άντρες στις αναπτυγμένες χώρες παγκοσμίως θα ανιχνευτεί με καρκίνο του προστάτη, ενώ χάρη στην έγκαιρη πρόληψη μόνο 1 στους 41 θα ανιχνευτεί σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
