Θεραπεία Δισκοκήλης

   

Τι είναι η οσφυαλγία – Ισχυαλγία

Η οσφυαλγία ή κοινώς “πόνος της μέσης” είναι η ενόχληση που αντιλαμβανόμαστε στην περιοχή της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης λίγο πιο πάνω απο το οπίσθιο τμήμα της λεκάνης και του ιερού οστού και μπορεί να συνοδεύεται απο ισχυαλγία δηλαδή απο τον πόνο που αντιλαμβανόμαστε στους γλουτούς και κατα μήκος του κάτω άκρου (πρόσθιως, πλάγιως ή οπίσθιως).

Το 80% των μεσογειακών πλυθησμων πάσχει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του απο οσφυαλγία ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες η οσφυαλγία είναι η πιο συχνή αιτία απουσίας απο την εργασία για άτομα κάτω των 45 ετών.

Αιτίες Οσφυαλγίας – Ισχυαλγίας

Η αιτία του πόνου οφείλεται στην συμπίεση των νευρικών δομών της οσφυικής μοίρας και η πιο συχνή καλοήθης αιτία συμπίεσης ειναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος εχει μια θεμελιώδη δυναμική λειτουργία ενεργώντας ως αμορτισέρ μεταξύ των σπονδύλων και βοηθάει στο να καταστεί η σπονδυλικη στήλη  μερικως ευέλικτη.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από ένα εξωτερικό συμπαγες τμήμα που ονομάζεται ινώδης δακτύλιος, και ένα εσωτερικό τμήμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που ονομάζεται πηκτοειδής πυρήνας.

Ουσιαστικά ο συμπαγής σκληρός δακτύλιος περιβάλλει και συγκρατεί τον παχύρευστο ελαστικό πυρήνα.

Η κήλη του μεσοσπονδυλιου δίσκου ή αλλιως “δισκοκήλη” είναι το αποτέλεσμα του εκφυλισμού του δίσκου οπου ο πυρήνας σταδιακά χάνει την ελαστικότητα του εξαιτίας φλεγμονώδων φαινομένων με ταυτόχρονη αλλαγή κατανομής των δυνάμεων εντος του πυρήνα και σταδιακή  χαλάρωση του περιφερικού δακτυλίου.

Ετσι δημιουργείται μια προεξοχή ή με απλά λόγια ενα “καρουμπαλάκι” ποικίλων διαστάσεων το οποίο συμπιέζει τις νευρικές δομές με ταυτόχρονη απευλευθέρωση  φλεγμονωδών ουσιών και ετσι προκαλείται ο πόνος  στην μέση (οσφυαλγια) που μερικές φορές μπορεί να επεκτείνετε στο μοιρό, γάμπα και πόδι (ισχυαλγία).

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην δημιουργία της δισκοκήλης ειναι η ποιότητα του δίσκου, η καθιστική εργασία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το έργο με μεγάλη σωματική καταπόνηση, η παχυσαρκία και οι τραυματισμοί ενω είναι αλήθεια ότι ο καθένας μπορεί να επηρεαστεί από αυτή την κατάσταση: νέοι και ηλικιωμένοι, άντρες και γυναίκες.

Θεραπεία

Στη θεραπεία της κήλης θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι το σώμα είναι το πιο ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο.

Ανάλογα με το βαθμό της κήλης και τα συμπτώματα του ασθενή υπάρχουν διάφορα θεραπευτικά πρωτόκολλα:

Συντηρητική διαχείριση: που ειναι η πρώτη επιλογή και περιλαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή και την φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση με στόχο να μειωθούν εως να εξαληφθούν τα συμπτώματα χωρις ομως να υποχωρήσει η κήλη.

Χειρουργική θεραπεία: κάθε χειρουργός της σπονδυλικής στήλης εφαρμόζει την τεχνική που γνωρίζει και εμπιστεύεται καλύτερα με τις ανάλογες πιθανές επιπλοκές και με ποσοστό υποτροπής, δηλαδή επανεμφάνιση της κήλης, που στις διάφορες μελέτες ποικίλει απο 15 εως 25%. Στόχος του χειρουργείου ειναι να μειωθούν εως να εξαληφθούν τα συμπτώματα με ταυτόχρονη εξάληψη της κήλης.

Αν η συντηρητική αγωγή δεν εχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και ο ασθενής δεν επιθυμεί την χειρουργική επέμβαση ή δεν ανήκει σε αυτην την κατηγορία ασθενών τοτε εμείς προτείνουμε την Αναίμακτη Μικρο-επεμβατική θεραπεία της κήλης βασιζόμενη στην Χημική Αναδιαμόρφωση του δίσκου (Chemical Modulation of Intervertebral Disc) υπο την καθοδήγηση Αξονικού Τομογράφου.

Πως γίνεται

Η μικρο επεμβατική θεραπεία της δισκοκήλης δεν απαιτεί γενική αναισθησία ή καταστολή.

Ο ασθενής είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του αξονικού τομογράφου μπρούμυτα (με την κοιλιά προς τα κάτω) και με σάρωση πολυ λεπτών τομών της οσφυικής μοίρας
εντοπίζουμε στο δέρμα το σημείο εισόδου της πολυ λεπτής βελόνας παρακέντησης.
Στις επόμενες φάσεις η βελόνα υπο τοπική αναισθησία διεισδύει ανώδυνα στα υποδόρια στρώματα και με τακτική παρακολούθηση υπο τον αξονικό τομογράφο φτάνουμε στον πυρήνα του δίσκου.
Εκει και εφόσον επιβεβαιωθεί οτι η βελόνα εχει φτάσει στο πιθυμητό σημείο οπου χορηγείται μικρή ποσότητα ενός αέριου μίγματος οξυγόνου και όζοντος.
Το όζον έχει την ικανότητα να αφυδατώσει μερικώς την κήλη με σταδιακή μείωση του μεγέθους αυτης και σύνοδο αποσυμπίεση της νευρικής ρίζας, επιτρέποντας τη μείωση της συμπτωματολογίας.
Επίσης με την ίδια βελόνα και υπο καθοδηγήση παντα του αξονικού τομογράφου εγχύουμε το ειδικό μίγμα αερίων τριγύρω απο την ενδιαφερόμενη νευρική ρίζα χωρις να έρθουμε σε επαφή με αυτην, αρα χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού της λόγω της συνεχόμενης παρακολούθησης-καθοδήγησης απο τον αξονικό τομογράφο.

Ο ασθενής συνήθως αρχιζει να έχει βελτιωση των συμπτώματων ήδη μέσα σε λίγες ώρες από τη θεραπεία και βελτιώνεται καθε μέρα που περνά.

Η επιστημονική βιβλιογραφία και τα δικά μας στατιστικά σε πανω απο 5000 ασθενείς μεχρι στιγμής δείχνουν οτι  πάνω από το 85-90% των ασθενών παρουσίασαν πλήρη  εξάλειψη του πόνου και μια σταδιακή ανάκαμψη της λειτουργίας.

Η θεραπεία είναι επαναλαμβανόμενη αν χρειαστεί  και χωρις επιπλοκές.

Kέντρα που εφαρμόζεται η θεραπεία

Αθήνα, Ελλαδα: Ιατρικό Αθηνών: Κλινική Παλαιού Φαλήρου

Ρώμη, Ιταλία: Κλινική Villa Sandra​

Κλείστε ραντεβού

Φόρμα Επικοινωνίας